Web Tasarım Standartları
Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları veya Basamaklı Biçem Sayfaları, kısa adıyla CSS), HTML’ye metin ve format biçimlendirme olanakları sunan bir Web teknolojisidir.
İnternet sayfalarına genel şablon tasarlama olanağı verdiği gibi, bağımsız olarak stilleri, yani renk, yazı tipi, büyüklüğü gibi özellikleri değiştirmek için kullanılır. Bu tekniğin en önemli özelliği kullanımındaki esnekliğidir.
Bir web sayfası içinde birbiriyle uyumlu birkaç renk ve yazı tipi kullanılabilir ve bunları her sayfada ayrı ayrı tekrar belirtmek yerine CSS ile bir sefere mahsus tanımlayıp bütün Web sayfasında ortak olarak kullanılabilir. Bu sebeple sayfaların hafızadaki boyutu küçüldüğü gibi güncelleme yapmak da en basite indirilmiş olur.
CSS kodları, HTML kodlarının içine yazılabildiği gibi harici bir CSS dosyası oluşturularak da kullanılabilir.
W3C Standartlarına Uygun Olan veya Olmayan Web Sayfaları Hakkında;
İnternette milyonlarca web sayfası bulunmaktadır. Bu web sayfalarının yüzde 1′ i bile W3C Standartlarına uygun olarak kodlanmamıştır. Bir web sayfasının W3C Standartlarına uygunluğunu kontrol etmek isterseniz http://validator.w3.org/ linkine tıklayıp Adress kısmına bir web adresi girerek "Check” butonuna tıklayarak sonuçları görmeniz mümkündür.
W3C Sonuçları ve Hataları
W3C hatalarına sahip bir web sayfası farklı tarayıcılarda (Internet Explorer, Firefox, Safari, Google Chrome, Netscape Navigator vs.) farklı görüntülenme sorunlarına yol açabilmektedir. Bu da web sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerinizin kötü bir izlenim edinmesine sebep olabilir.
Bunun haricinde hatalı kodlanmış bir web sitesi Google tarafından pek sevilmez. Google temiz kodlamaya sahip, kurallara uygun web sitelerini ilk sıralarda listelemek ister. Bu da web kurallarına uygun bir web sitesine sahip olmanın sonucunda daha fazla kitleye erişmek yani sizin için daha çok müşteri anlamına gelecektir.
W3C Hataları Nasıl Düzeltilir?
Günümüzde web tasarımcıların büyük bir çoğunluğu görsel editörler ile web tasarımı yapmaktadır. Bunun nedenlerinden biri kodlama bilmemeleri diğeri ise kodlama ile zaman harcamak istememesidir.
El ile kodlama yapamayan bir web tasarımcı web editörünün yapacağı hatalara razı olmak durumundadır.
Web tasarımcıların en sık karşılaştıkları w3c hataları HTML, XHTML Transitional, XHTML Strict gibi farklı özelliklere ve yeteneklere sahip kodlama dillerini bilmemelerinden dolayı çoğunlukla sayfalarda kullandıkları ve tag dediğimiz etiketleri kapatmamaktan, yazım hatalarından ya da Flash nesnelerini sayfa içinde embed olarak kullanmamalarından, dil kodları ile yeterli bilgiye sahip olmamalarından kaynaklanmaktadır. Bunlar gibi yüzlerce hata nedeni sayabiliriz.